Från hjärta till Hjärta – från Norr till

Visste du att det i Sverige föds ca 1000 barn varje år med hjärtfel. Det är 3 barn om dagen! Hjärtfel är den vanligaste defekten jämfört med andra medfödda sjukdomar, 1 barn av 100 föds med hjärtfel och det ser likadant ut vart du än bor i världen.

Februari har utsetts till Alla barnhjärtans månad för att uppmärksamma alla dessa "hjärtebarn". I denna blogg kommer ni under februari månad att få följa med på en resa genom Sverige, från hjärta till hjärta och träffa några hjärtebarn, som vill dela sin historia.

Välkomna till bloggen Från hjärta till Hjärta – från Norr till Söder!

lördag 7 februari 2015

Nästan rakt över landet från Elias bor 5 år gamla Liv i Särna. Liv föddes med VSD, ASD, Aortakoarktation.

Liv hade änglavakt, för hennes hjärtfel upptäcktes inte vid födseln. 2010 när Liv föddes var POX-mätningar inte standard.

POX är en förkortning för pulsoximetri och innebär att en klämma eller litet band fästs runt barnets hand för att mäta syresättningen i blodet. En smärtfri undersökning för barnet. Studier har visat på att istället för att bara hitta 68% av de medfödda hjärtfelen kunde man med hjälp av pox hitta 82%, i Göteborg där de var ordentligt slipade hittade man så mycket som 92%! Förhoppningen är att i framtiden ska ingen behöva åka hem med en bebis som har ett oupptäckt hjärtfel. Att hitta hjärtfelet i tid kan vara en fråga om liv eller död för barnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar