Från hjärta till Hjärta – från Norr till

Visste du att det i Sverige föds ca 1000 barn varje år med hjärtfel. Det är 3 barn om dagen! Hjärtfel är den vanligaste defekten jämfört med andra medfödda sjukdomar, 1 barn av 100 föds med hjärtfel och det ser likadant ut vart du än bor i världen.

Februari har utsetts till Alla barnhjärtans månad för att uppmärksamma alla dessa "hjärtebarn". I denna blogg kommer ni under februari månad att få följa med på en resa genom Sverige, från hjärta till hjärta och träffa några hjärtebarn, som vill dela sin historia.

Välkomna till bloggen Från hjärta till Hjärta – från Norr till Söder!

torsdag 19 februari 2015

Nästa stopp blir på den vackra ön Gotland. Här bor 3,5-åriga Vincent, hans hjärtfel heter transposition.

Många barn utvecklar sjukhusrädsla under de första åren, många undersökningar är väldigt viktiga och detta försvårar då givetvis. Många undersökningar gör heller inte ont, som blodtryck, EKG eller hjärtultra. Visserligen klämmer blodtrycksmanschetten lite och maskinen låter, EKG så är det klisterlappar som ska bort och vad gäller hjärtultra kan möjligtvis kladdet över bröstet upplevas kallt och otäckt.

Det svåraste är oftast att få barnet att ligga still eller att vilja vara med och än svårare om sjukvården upplevs som läskig av barnet. Det kan ta flera år innan man riktigt lyckas med detta. Såpbubblor och film kan vara bra distraktioner och senare mutor, men vill barnet inte så vill barnet inte och då blir det oftast svårt att få önskvärda resultat och upplevelsen blir negativ för barnet. För undersökningen måste göras och det blir tvång och tvånget föder lätt en negativ spiral. Som förälder är det inte alltid lätt att eta hur man ska stötta sitt barn på bästa sätt då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar