Från hjärta till Hjärta – från Norr till

Visste du att det i Sverige föds ca 1000 barn varje år med hjärtfel. Det är 3 barn om dagen! Hjärtfel är den vanligaste defekten jämfört med andra medfödda sjukdomar, 1 barn av 100 föds med hjärtfel och det ser likadant ut vart du än bor i världen.

Februari har utsetts till Alla barnhjärtans månad för att uppmärksamma alla dessa "hjärtebarn". I denna blogg kommer ni under februari månad att få följa med på en resa genom Sverige, från hjärta till hjärta och träffa några hjärtebarn, som vill dela sin historia.

Välkomna till bloggen Från hjärta till Hjärta – från Norr till Söder!

lördag 21 februari 2015

Imorgon träffar vi 8-månder gamla Maximilian från Borås. Han föddes med aorta stenos och VSD.

Ett litet barn som inte mår bra orkar inte äta själv, vilket blir problematiskt då barnet behöver all energi och näring det kan få. Det innebär oftast dessvärre att barnet inte kan ammas eller orkar få ersättning på flaska utan behöver sondas. Dvs barnet får mat genom en slang som går ner via näsan till magen.

Det är ett snabbt sätt att förvissa sig om att barnet får i sig den näring som behövs. Många föräldrar berättar dock senare om att barn inte alltför sällan drabbas av ätovilja något som starkt förknippas med just sonden.

Det blir en balansakt mellan att ge barnet den näring det behöver och att samtidigt försöka tänka att sonden bara ska bli en kortsiktig lösning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar