Från hjärta till Hjärta – från Norr till

Visste du att det i Sverige föds ca 1000 barn varje år med hjärtfel. Det är 3 barn om dagen! Hjärtfel är den vanligaste defekten jämfört med andra medfödda sjukdomar, 1 barn av 100 föds med hjärtfel och det ser likadant ut vart du än bor i världen.

Februari har utsetts till Alla barnhjärtans månad för att uppmärksamma alla dessa "hjärtebarn". I denna blogg kommer ni under februari månad att få följa med på en resa genom Sverige, från hjärta till hjärta och träffa några hjärtebarn, som vill dela sin historia.

Välkomna till bloggen Från hjärta till Hjärta – från Norr till Söder!

måndag 23 februari 2015

Kan man faktiskt nästan trivas och känna sig hemma på sjukhus? Är ni nyfikna på den frågan ska ni absolut läsa morgondagens inlägg om 5-åriga Elton från Onsala som idag är friskförklarad efter att ha opererat sin VSD.

Inte alltför länge sedan låg sjuka barn ensamma i en sal på sjukhuset och mycket av de mjuka värdena runtomkring ansågs inte viktiga. Länge ansåg man även att små barn inte kunde känna smärta och bedövade dem därför inte.

Vi har kommit en bra bit på vägen ifrån denna syn på barn, men det finns mycket mer att göra.

Att ligga på sjukhus kommer aldrig bli en tillvaro att föredra men det finns saker som kan lindra vistelsen och göra den mindre jobbig, smärtsam och svår för barnet.

Ronald McDonald hus är en bit i detta, att få ett "hem" så hela familjen kan få vara delaktiga. En annan är Barnsjukhusets satsning #glädjeläker, att se till hela individen inte bara det fysiska utan även att läka själen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar