Från hjärta till Hjärta – från Norr till

Visste du att det i Sverige föds ca 1000 barn varje år med hjärtfel. Det är 3 barn om dagen! Hjärtfel är den vanligaste defekten jämfört med andra medfödda sjukdomar, 1 barn av 100 föds med hjärtfel och det ser likadant ut vart du än bor i världen.

Februari har utsetts till Alla barnhjärtans månad för att uppmärksamma alla dessa "hjärtebarn". I denna blogg kommer ni under februari månad att få följa med på en resa genom Sverige, från hjärta till hjärta och träffa några hjärtebarn, som vill dela sin historia.

Välkomna till bloggen Från hjärta till Hjärta – från Norr till Söder!

torsdag 26 februari 2015

Nästa berättelsen på vår resa handlar om 2,5-åriga Alma från Ronneby som föddes med multipla hjärtfel, aortastenos, ASD, mitralisinsufficiens och biscupid aortaklaff.

Barn med medfödda hjärtfel opereras bara på två ställen i Sverige, i Göteborg och i Lund. Detta innebär att de flesta små barn som föds med hjärtmissbildningar får resa ganska långt, är de allvarligt sjuka blir det ambulans eller helikopter redan under första dygnen.

Föräldrar får inte åka med i dessa transporter utan får själva ta sig till sjukhusen med bil, tåg eller flyg. Det blir en surrealistisk resa där mamman oftast är nyförlöst och båda föräldrarna chockade, att man ens vågar låta föräldrar sätta sig bakom ratten är förvånande. Enda förmaningen vi fick innan vi åkte var: "Kör inte ikapp med ambulansen..."

Egentligen är det förvånande att man ens skickar iväg föräldrarna själva i det skicket alls och som förälder har man ingen aning alls om vad som väntar när man väl kommer fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar