Från hjärta till Hjärta – från Norr till

Visste du att det i Sverige föds ca 1000 barn varje år med hjärtfel. Det är 3 barn om dagen! Hjärtfel är den vanligaste defekten jämfört med andra medfödda sjukdomar, 1 barn av 100 föds med hjärtfel och det ser likadant ut vart du än bor i världen.

Februari har utsetts till Alla barnhjärtans månad för att uppmärksamma alla dessa "hjärtebarn". I denna blogg kommer ni under februari månad att få följa med på en resa genom Sverige, från hjärta till hjärta och träffa några hjärtebarn, som vill dela sin historia.

Välkomna till bloggen Från hjärta till Hjärta – från Norr till Söder!

torsdag 4 februari 2016

Vi avverkar raskt många mil söderöver från Skellefteå tills imorgon, då är det 2,5-åriga Nova från Östersunds tur att berätta lite om hur hennes tillvaro ser ut.

Nova föddes med truncus arteriosis, ett av de mindre vanliga hjärtfelen. Varje år föds det ca 1000 barn med medfödda hjärtfel, av dessa 1000 barn har tre truncus. Därför är det lite roligt att vi i år i bloggen har med fyra barn med detta hjärtfel. Två flickor och två pojkar, i olika åldrar, barn med samma missbildning i hjärtat men ändå små individer med väldigt olika förutsättningar.

Trots att barnen klumpas ihop under samma fel så ser aldrig två små barnhjärtan likadana ut.  Det finns med andra ord stor variation anatomiskt och därför kan man egentligen aldrig säga att en hjärtoperation är ett rutiningrepp, även om det finns vissa ingrepp kirurgerna utför mer ofta än andra med goda resultat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar