Från hjärta till Hjärta – från Norr till

Visste du att det i Sverige föds ca 1000 barn varje år med hjärtfel. Det är 3 barn om dagen! Hjärtfel är den vanligaste defekten jämfört med andra medfödda sjukdomar, 1 barn av 100 föds med hjärtfel och det ser likadant ut vart du än bor i världen.

Februari har utsetts till Alla barnhjärtans månad för att uppmärksamma alla dessa "hjärtebarn". I denna blogg kommer ni under februari månad att få följa med på en resa genom Sverige, från hjärta till hjärta och träffa några hjärtebarn, som vill dela sin historia.

Välkomna till bloggen Från hjärta till Hjärta – från Norr till Söder!

onsdag 3 februari 2016

Vårt fjärde stopp på årets resa sker i Skellefteå. 9-åriga Tuva föddes med hjärtfelet aorta stenos. Tuvas mamma berättar om hur de försöker balansera hennes behov av aktiviteter på fritiden med att vara påverkad av sitt hjärtfel.

Det här med aktiviteter är säkert något som många föräldrar brottas med, att hitta rätt till sitt barn, att hinna skjutsa, att hitta balans mellan skola och fritid och erbjuda något utvecklande för barnet. Just behov av skjuts är det många som finner betungande där i tillvarons ekorrhjul.

Att balansera mellan att orka med i skolan och att ha en givande fritid, kan kanske innebära att man måste sänka kravet på barnet att man får hitta speciallösningar innan och efter aktivitet, ibland även dagen efter det. Skolan är givetvis viktig men det finns mycket växande för barnet att göra, att hitta och utveckla sig själv, vem man är och vad man gillar.

Balans är ordet då, men att hitta dit kan vara svårt för i en familj är det kanske mångas behov som behöver samsas om tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar