Från hjärta till Hjärta – från Norr till

Visste du att det i Sverige föds ca 1000 barn varje år med hjärtfel. Det är 3 barn om dagen! Hjärtfel är den vanligaste defekten jämfört med andra medfödda sjukdomar, 1 barn av 100 föds med hjärtfel och det ser likadant ut vart du än bor i världen.

Februari har utsetts till Alla barnhjärtans månad för att uppmärksamma alla dessa "hjärtebarn". I denna blogg kommer ni under februari månad att få följa med på en resa genom Sverige, från hjärta till hjärta och träffa några hjärtebarn, som vill dela sin historia.

Välkomna till bloggen Från hjärta till Hjärta – från Norr till Söder!

fredag 12 februari 2016

1-åriga Thelma från Nyköping blir morgondagens berättelse.

Forskningen går framåt, bland annat upptäcks idag ca 37% av medfödda hjärtfel redan under graviditeten. En siffra som kan te sig liten men för några år sedan var denna siffra endast 19%.

På ett par år har man med bättre undersökningar och kunskap även kunnat halvera det antal barn som lämnar sjukhuset med oupptäckta hjärtfel. Hur stor antalet ändå är framkommer inte, men ett barn som åker hem är egentligen ett barn för mycket.

Det finns som ni ser behov av mer forskning och forskningen behöver stöd, både i pengar men även att hjärtebarnen sätts på kartan och att detta uppmärksammas.

Källa: Hjärt-& lungfonden
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar