Från hjärta till Hjärta – från Norr till

Visste du att det i Sverige föds ca 1000 barn varje år med hjärtfel. Det är 3 barn om dagen! Hjärtfel är den vanligaste defekten jämfört med andra medfödda sjukdomar, 1 barn av 100 föds med hjärtfel och det ser likadant ut vart du än bor i världen.

Februari har utsetts till Alla barnhjärtans månad för att uppmärksamma alla dessa "hjärtebarn". I denna blogg kommer ni under februari månad att få följa med på en resa genom Sverige, från hjärta till hjärta och träffa några hjärtebarn, som vill dela sin historia.

Välkomna till bloggen Från hjärta till Hjärta – från Norr till Söder!

onsdag 1 februari 2017

MARIA FRÅN KRISTINEHAMN

~Emily, 2år. Förträngning i aortabågen, DORV, VSD, hypoplastisk aortabåge.~


Kvällen vi fick reda på att det var fel på Emilys hjärta så hade hon tagits ur cpap:en och fått komma in till mig på ett familjerum på neo, det var andra försöket, efter första försöket fick de ta henne tillbaka till övervakningssalen efter bara några timmar då syresättningen sjönk.

Jag var ensam den kvällen då min man åkt hem till våra tre andra barn.
Läkaren kom in som vanligt och även denna gång lyssnades det på hjärtat.
Sen vänder hen sig om och säger "ni vet att hon har ett blåsljud på hjärtat va?"
Det visste vi, det upptäckte en läkare den tredje dagen efter hon fötts, med exakt samma ord hade den läkaren meddelat det, "ni vet om att hon har ett blåsljud på hjärtat va?". Nej, det visste vi inte.

Läkaren sa att hen ville göra "ett egentligen onödigt ultraljud", "för att ha det i journalen att det är gjort".

Ultraljudet tog över en timme.
Sedan säger hen tillslut att hen ser att det är fel på hjärtat, säger att hen tror att det kan vara en förträngning i aortabågen bla, att det isf är lite akut.

Så hen lämnade mig med en sköterska, som försökte trösta mig med att det är inga allvarliga fel utan bland de enklaste, och gick för att ringa till Gbg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar