Från hjärta till Hjärta – från Norr till

Visste du att det i Sverige föds ca 1000 barn varje år med hjärtfel. Det är 3 barn om dagen! Hjärtfel är den vanligaste defekten jämfört med andra medfödda sjukdomar, 1 barn av 100 föds med hjärtfel och det ser likadant ut vart du än bor i världen.

Februari har utsetts till Alla barnhjärtans månad för att uppmärksamma alla dessa "hjärtebarn". I denna blogg kommer ni under februari månad att få följa med på en resa genom Sverige, från hjärta till hjärta och träffa några hjärtebarn, som vill dela sin historia.

Välkomna till bloggen Från hjärta till Hjärta – från Norr till Söder!

onsdag 15 februari 2017

INGELA FRÅN HALLSTAVIK


~Ellen, 14 månader, DORV med tansponerade kärl och VSD~

Hej! 
Våran lilla hjärtehjälte heter Ellen och är 1,5 år gammal. 

Hennes hjärtfel upptäckes i och med att vi deltog i en studie som gjordes på vårat hemsjukhus. 

Den gick ut på att undersöka om man kunde upptäcka missbildningar redan i vecka 13 med hjälp tidiga ultraljud. 

Vi såg det bara som en chans att få ett extra ultraljud. En extra chans att få kika in till vårat barn. Men den studien blev vår räddning. 

Redan i vecka 13+1 upptäckes att vår dotter hade ett hål i kammarskiljeväggen och att de stora kärlen som går ut ur hjärtat utgick från fel kamrar. Det såg dom, på ett fosterhjärta som var stort som en lillfingernagel. Många koller och läkare blev det efter det. Och tack vare denna undersökning bestämdes att vi skulle föda vårat barn på Östra sjukhuset i Göteborg för att hon skulle få den bästa möjliga vård från början. 

Att få veta om allt i ett tidigt skede gjorde att vi kunde bearbeta och förbereda oss. Det hjälpte oss bäldigt mycket när vi sen tacklade allt som hände den hösten. Hon föddes och vi fick ha henne hos oss en lång stund innan läkarna tog hand om henne. Sen väntade operation, oro, återhämtning och till slut hemgång. Det såg mörkt ut i början men hon kämpade sig tillbaka och är nu vår lilla hjälte. Världens starkaste tjej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar