Från hjärta till Hjärta – från Norr till

Visste du att det i Sverige föds ca 1000 barn varje år med hjärtfel. Det är 3 barn om dagen! Hjärtfel är den vanligaste defekten jämfört med andra medfödda sjukdomar, 1 barn av 100 föds med hjärtfel och det ser likadant ut vart du än bor i världen.

Februari har utsetts till Alla barnhjärtans månad för att uppmärksamma alla dessa "hjärtebarn". I denna blogg kommer ni under februari månad att få följa med på en resa genom Sverige, från hjärta till hjärta och träffa några hjärtebarn, som vill dela sin historia.

Välkomna till bloggen Från hjärta till Hjärta – från Norr till Söder!

fredag 6 mars 2015

Mars - "Mot alla odds"

Tänk vad läkarvetenskapen faktiskt kan göra, ibland känns det nästan otroligt att det faktiskt går att göra. Jag tror många som får ett besked om att ens barn har hjärtfel tror att det är kört nu, men många gånger är detta långt ifrån sanningen.

Under mars månad har vi valt att fokusera lite på de där historierna som är lite lite extra magiska, några har ni redan stött på i bloggen men här kommer några enbart på detta ämne. Egentligen är alla hjärtoperationer på våra små nyfödda magiskt i sig, hur man stänger av ett litet hjärta och sedan startar det igen. Det är därför bara ett axplock av alla otroliga historier som ni nu har läst och kommer att få ta del av,  det finns barn som varje dag övervinner hinder, gör nya framsteg och hittar sitt sätt att göra saker på, saker de inte "ska" klara eller kunna. För ibland lyckas all kirurgi som den ska, man räddar barnet men sedan gäller det att barnet vill leva och hur man ska ge barnet värdighet i dess situation.

Under mars kommer ni att få träffa följande barn under temat "Mot alla odds":

  • Loke från Värmdö - pojken som kom ur berliner heart utan en transplantation
  • Henry från Härnösand som 3,5 vecka gammal fick ett nytt hjärta
  • Albin från Kristinehamn vägde bara 600 gram när han föddes
  • Zacki från Åkersberga - där man sa till hans föräldrar att man var tveksam att han skulle överleva sin 3-års dag
  • Kevin från Växjö - hans mamma skriver, "..men man kan väl säga att vi hade behövt bo i hissen." Hissen mellan avdelning och BIVA..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar