Från hjärta till Hjärta – från Norr till

Visste du att det i Sverige föds ca 1000 barn varje år med hjärtfel. Det är 3 barn om dagen! Hjärtfel är den vanligaste defekten jämfört med andra medfödda sjukdomar, 1 barn av 100 föds med hjärtfel och det ser likadant ut vart du än bor i världen.

Februari har utsetts till Alla barnhjärtans månad för att uppmärksamma alla dessa "hjärtebarn". I denna blogg kommer ni under februari månad att få följa med på en resa genom Sverige, från hjärta till hjärta och träffa några hjärtebarn, som vill dela sin historia.

Välkomna till bloggen Från hjärta till Hjärta – från Norr till Söder!

lördag 14 mars 2015

HENRY FRÅN HÄRNÖSAND

  • Jag heter - Henry
  • Jag föddes - i oktober 2010
  • Min familj - mamma Therese, pappa Jörgen och hunden Ira
  • Jag bor - i Saltvik, Härnösand.
  • Detta är vad jag gillar bäst - musik
  • Min favoritbok - Alfons
  • Favoritprogram på tv - Pippi, Emil, Saltkråkan och Stadens hjältar.
  • Favoritmat - pastagratäng.
  • Mitt hjärtfel - Transplanterad

Henry Bohman - Saltviks stålman
” Det finns många som varit hos oss länge ,men ingen är kvar idag”.
Så sa en SSK till mig på avd 323 i Göteborg, då jag hade min tyngsta svacka under sjukhusperioden. Vi hade då varit i Göteborg i 4 månader och jag trodde att vi aldrig skulle få åka hem till Härnösand.

Under graviditeten så var allt normalt och jag mådde fint.
I vecka 35+5 så bestämde han sig för att det var dags att komma ut till oss, vattnet gick men sen blev det väntan i två dygn. När det väl satte igång så visade det sig att Henry var alldeles för stressad och för trött för att orka ta sig ut så han förlöstes med akut kejsarsnitt.

Pappa Jörgen fick vänta i ett rum utanför, när de kom in med Henry så var han alldeles tyst och väldigt blek. När jag vaknade till någon timme senare så sa Jörgen; det blev en Henry men han mår inte bra. Läkarna misstänker att det är fel på en klaff i hjärtat.

Vi grät tillsammans där, i sängen inne på IVA

Henry måste flygas till Göteborg där de är specialister på barnhjärtan, han ska åka så fort flygplanet kommer. Han flyttades från neonatalavdelningen till IVA där han låg med sk C-papp, en maskin som hjälper till att trycka ner luft i lungorna.

Läkaren från ambulansflyget kommer tillsammans med en sköterska och det börjar koppla upp honom mot en massa apparater och lägger honom i respirator.

Där får han ett hjärtstopp och ambulansläkaren nöddöper honom samtidigt som personalen gör allt de kan för att få honom stabil igen.

Det var en av de värsta stunder vi upplevt i livet

Han blir någorlunda stabil och vi kommer iväg till Göteborg där det konstateras att det inte är en klaff som felar utan Henry har fått en hjärtmuskelinflammation när han låg i magen och det är bara höger sida av hjärtat som fungerar. Vänstra sidan är förstorad och alldeles stel.

Han läggs i hjärt- lungmaskin och läkarna väntar på att hans hjärta skall återhämta sig
Efter 2,5 vecka säger de att det inte blivit någon förbättring alls och den enda chans som finns för Henry nu är en transplantation då han inte kommer kunna ligga kvar i hjärt- lungmaskinen så mycket längre då kroppen började ta mer och mer skada.

När han var 3,5 vecka gammal fick han mot alla odds - sitt nya hjärta
Då hade han stått på ”urgent call”-listan i en vecka.

Han har haft många svårigheter på vägen och visst, det är fortfarande mycket runtomkring som påverkar honom idag och vi styrs av tider, medicinering, träning och sjukhusbesök men han är full av liv och rörelse och en helt underbar liten kille.

Vi får ha honom hos oss och det är tack vare donatorn och den fantastiska sjukvård vi har i Sverige.

Han hade inte överlevt utan ett nytt hjärta

” Det finns många som varit hos oss länge ,men ingen är kvar idag”.

Den 18 april 2011 klippte vi av ID-bandet och åkte hem med en fantastisk liten man som tar sig genom livet med sprattliga ben, en tickande hjärta och ett leende på läpparna.
För det mesta i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar