Från hjärta till Hjärta – från Norr till

Visste du att det i Sverige föds ca 1000 barn varje år med hjärtfel. Det är 3 barn om dagen! Hjärtfel är den vanligaste defekten jämfört med andra medfödda sjukdomar, 1 barn av 100 föds med hjärtfel och det ser likadant ut vart du än bor i världen.

Februari har utsetts till Alla barnhjärtans månad för att uppmärksamma alla dessa "hjärtebarn". I denna blogg kommer ni under februari månad att få följa med på en resa genom Sverige, från hjärta till hjärta och träffa några hjärtebarn, som vill dela sin historia.

Välkomna till bloggen Från hjärta till Hjärta – från Norr till Söder!

måndag 18 januari 2016

Februari närmar sig

Snart är det dags för "Alla barnhjärtans månad"i februari, vi är ute lite i sista minuten i år. Men vill just du/ni vara med och skriva så kör vi i år igen :-)

"Visste du att hjärtfel är den vanligaste medfödda sjukdomen? Det betyder att i Sverige föds 1 av 100 barn med hjärtfel, det är 3 barn om dagen!
Du har säkert träffat ett barn eller vuxen med medfött hjärtfel, fast det är inte säkert att du vet om det. Ibland är det enda som skvallrar om ett medfött hjärtfel ett lodrätt ärr på överkroppen, ibland inte ens det. Långtifrån alla opereras och för dem som opereras ser framtiden väldigt olika ut, en del barn kommer efter operation kunna friskförklaras, andra barn kan behöva livslång uppföljning.
Hur är det att leva med hjärtfel eller att ha ett barn med hjärtfel och hur ser tillvaron ut? Och oavsett hjärtfelet så är alla barn lika, de behöver kärlek, att få busa, skratta och leka. Bara få vara barn helt enkelt, det som de säkert är allra bäst på. Vi hoppas att vi så småningom kan fylla bloggen med saker som är viktiga för att vår barn ska få vara barn, för att vi föräldrar ska få ihop tillvaron på bästa sätt och hur man andas genom oron, för nuet och för framtiden.
Men först vill vi presentera vår ide ”Från hjärta till hjärta – från norr till söder” där tanken är att ni under februari varje dag får träffa ett barn någonstans i Sverige. Februari som sedan flera år tillbaka är hjärtebarnsmånaden. Vi tänker att barnen och föräldrarna själva skriver inläggen som berättar just deras historia. Från norr till söder - ja såklart, för våra barn finns i hela detta avlånga land och här i bloggen kommer du att få träffa några av dem.
Nu behöver vi alltså era historier och för er som känner att ni vill dela med er – hör gärna av er till oss så berättar vi mera. För alla er andra så får ni vänta till februari för att läsa om våra barn och deras vardag.
Insamlingar lämnar vi åt redan etablerade organisationer, vår intention är att öka medvetenheten om hjärtebarnen och deras familjer. Vi kommer att informera om vilka hjärtevärmande insamlingar och projekt som finns därute för att stötta barnen och länka till dessa."

Skrev ni förra året är ni välkomna att skriva i år igen, en uppdatering om ert barn, en ny operation? Förskolestart? Skolstart? Varit ute och rest? Hittat något nytt i tillvaron? 

Eller ta 3-5 bilder utifrån viktiga hållpunkter under dag, saker som erbjuder möjligheter/svårigheter eller måsten och skriva kortfattat om dessa.

Kanske finns det något annat du/nu vill belysa? Egentligen finns inga krav utan har du idéer så hör av dig! Samma gäller om någon har önskemål kring vad som ska publiceras på alla hjärtans dag.

I år önskar vi att kontakten främst sker via vår e-mail franhjarta@gmail.com. Maila oss barnets namn, hjärtfel, ort och vad ni vill skriva om så återkommer vi där!

Tillsammans kan vi fylla februari med barn, stora och små hjärtan, möjligheter, svårigheter, kärlek, tårar och skratt!

Välkommen!
//Helena och Mia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar