Från hjärta till Hjärta – från Norr till

Visste du att det i Sverige föds ca 1000 barn varje år med hjärtfel. Det är 3 barn om dagen! Hjärtfel är den vanligaste defekten jämfört med andra medfödda sjukdomar, 1 barn av 100 föds med hjärtfel och det ser likadant ut vart du än bor i världen.

Februari har utsetts till Alla barnhjärtans månad för att uppmärksamma alla dessa "hjärtebarn". I denna blogg kommer ni under februari månad att få följa med på en resa genom Sverige, från hjärta till hjärta och träffa några hjärtebarn, som vill dela sin historia.

Välkomna till bloggen Från hjärta till Hjärta – från Norr till Söder!

lördag 2 maj 2015

Hjärtekatten


Jag hoppas alla hjärtebarn och deras föräldrar har stött på dessa underbara små varelser? Tanken är att alla barn som opereras i Göteborg eller Lund ska få en katt med sig hem. En katt att identifiera sig med, en katt som tröstar och en katt som kan följa med på hjärteresan framöver. 

"Det finns katter som är stora, det finns katter som är små.
Det finns katter i alla färger:
Svarta, vita, gredelina, gula och så grå.
Ingen kan ha allting, men alltid har man nått.
Alltid kan man vifta på det lilla man har fått"
(ur Pelle Svanslös)


Stroferna ovan tycker jag är så passande på hjärtekattsprojektet, för jag har sett katter små så de passar i en handflata och stora så att de nästan är lika stora som en nyfödd bebis, i alla färger kommer de verkligen. Våra hjärtisar har verkligen inte allt, eller så har de allt och lite till vilket gett dem deras problem, men de lever och försöker göra det bästa av sin tillvaro.

2011 drog Hjärtekattsprojektet igång, läs mer här Om hur allt startade. Nästa år fyller detta projekt hela fem år, fantastiskt, målet var från början att samla ihop 100 katter till Göteborg men det kom in så många katter och förfrågningar om inte även Lund skulle få vara med. Men då projektet helt är beroende av frivilliga krafter, krafter som virkar dessa katter och sedan skänker dem så behövs alltid fler virkare - kan du virka eller känner någon som kan?  Titta här för mer information då, det finns även en virkgrupp på facebook för just detta ändamål.

Något som är enormt magiskt är när den som virkat får ett livstecken från sin katt, det behöver inte vara långt och det behöver inte vara oändlig tacksamhet, utan bara att katten har kommit fram och bor nu hos xx. Själv var jag och shoppade för ett par månader sedan och noterade en liten flicka i en vagn med något virkat, kikade lite närmre (läs stod och glodde) och kände igen katten i vagnen. Det värmer att se att hjärtekatten är något som barnet uppskattar och det ger lite energi att virka några fler.

Förutom virkarna finns det människor som är med i distributionen av katterna, som hämtat ut säckar med katter på posten, sorterat, fixat och sedan sett till att hjärtekatten hamnat på sjukhuset i avvaktan på att dess nya ägare ska hämta ut den. Många fina människor som engagerat sig genom åren för att hjärtekatterna ska bli till och hitta fram och ett hjärtligt tack till alla dem!

Mer information om katterna hittar du även här: Hjärtekatten på Facebook och kika gärna på alla bilder på instagram taggade med #hjartekatten samt #hjärtekatten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar